TUNIS IZLETI


Organizator fakultativnih izleta je lokalni partner turističke agencije KonTiki. Lokalni partner kao organizator zadržava pravo promjene programa i cijene izleta u zavisnosti od broja prijavljenih putnika. Na izletima je prisutan lokalni vodič. KonTiki Travel & Service ne snosi nikakvu odgovornost za organizaciju i sprovođenje fakultativnih izleta. Navedene cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera.

RAZGLEDANJE GRADA SOUSSA (poludnevni izlet)

Polazak iz hotela u prijepodnevnim časovima. Dolazak u grad Sus, treći po veličini u Tunisu. Posjeta Arheološkom Muzeju, u kome se nalazi velika kolekcija mozaika i skulptura iz punskog perioda i ranog hrišćanstva. Šetnja kroz Medinu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, posjeta prvoj džamiji u gradu i najstarijem objektu u Medini sa kulom Ribat, sagrađenom još u 8. vijeku kao utvrđenje. Izlet uključuje vodiča, transfer i ulaznice.

Cijena izleta po osobi 25 eur, djeca do 12 godina 15 eur.

 

TUNIS – KARTAGINA - SIDI BOU SAID (cjelodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u Kartaginu, koja je bila glavni grad drevne feničanske civilizacije, obilazak arheološkog lokaliteta, koji je je pod zaštitom UNESCO-a. Zatim obilazak gradića Sidi Bou Said, koji je poznat po andaluzijskom stilu, gdje su svi objekti izgrađeni u plavo-bijeloj kombinaciji. Zatim slijedi obilazak centra grada Tunisa, i glavne avenije nazvane po prvom predsjedniku Tunisa Habib Bourguiba, duž koje se nalaze butici poznatih brendova mode. Pauza za ručak. Izlet uključuje vodiča, transfer, ulaznice, ručak bez pića.

Cijena izleta po osobi 55 eur, djeca do 12 godina 30 eur.

 

KAIROUAN – EL JEM (cjelodnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u grad Kairouan (Keruan), koji je u islamskom svijetu poznat kao četvrto najvažnije svetilište poslije Meke, Medine i Jerusalima. Obilazak gradske Medine i posjeta Nacionalnom Muzeju islamske umjetnosti u Raqqada-i. Pauza za ručak. Nakon toga slijedi obilazak rimskog amfiteatra iz 3. vijeka El Jem, koji je služio za gladijatorske borbe i posjeta Arheološkom Muzeju sa značajnom kolekcijom rimskih mozaika.  Izlet uključuje vodiča, transfer, ulaznice, ručak bez pića.

Cijena izleta po osobi 60 eur, djeca do 12 godina 30 eur.

 

KRSTARENJE BRODOM (poludnevni izlet)

Polazak iz hotela u jutarnjim časovima. Dolazak u luku Sus, odakle se piratskim brodom isplovljava na otvoreno more. Animacija na brodu, lagani ručak, voda, sezonsko voće. Kupanje na otvorenom moru. Povratak u luku Sus. Izlet uključuje transfer, lagani ručak, vodu, voće.

Cijena izleta po osobi 30 eur, djeca do 12 godina 15 eur.

PUSTINJA SAHARA (dvodnevni izlet sa noćenjem)

Prvi dan - polazak iz hotela u ranim jutarnjim časovima autobusom ka jugu, do El Džema, gdje se nalazi najveći i najočuvaniji rimski amfiteatar na tlu Afrike. Razgledanje. Nastavak putovanja kroz nepregledne maslinjake do Mahresa, živopisnog ribarskog naselja i poznate umjetničke kolonije. Vožnja duž morske obale do Gabesa, najveće primorske oaze u Tunisu, a zatim prema unutrašnjosti do Matmate, jedinstvenog berberskog naselja u brdovitim predijelima pustinje. Pauza za ručak. Obilazak jedne od naseljenih zemunica u kojima Berberi žive na tradicionalni, vijekovima nepromijenjeni način.  Nastavak vožnje kroz pustinju i dolazak u oazu Duz, koju nazivaju i vratima Sahare, gdje počinje prava pustinja. Poseban doživljaj predstavlja jahanje kamila u karavanu preko pješčanih dina (fakultativno, dodatno se plaća). Večera i noćenje u hotelu 4*.

Drugi dan - poslije doručka, nastavak putovanja do Chott El Jerid, najvećeg isušenog slanog jezera u zapadnoj Sahari. Nakon prelaska jezera, slijedi najzanimljiviji dio izleta, spektakularna vožnja džipovima (fakultativno, dodatno se plaća) kroz najljepše predijele pustinje: pješčane dine, kristalnu pustinju, slana jezera... Vidjećemo i lokalitete na kojima su snimani veliki svjetski filmski spektakli kao npr. ,,Engleski pacijent”. Poseban doživljaj, naročito za ljubitelje naučne fantastike, jeste obilazak kulisa specijalno konstruisanih za snimanje filma ,,Ratovi Zvezda”. Pauza za slikanje u podnožju veličanstvenog Saharskog Atlasa i obilazak Chebike, najljepše planinske oaze u Tunisu. Nastavak putovanja do Gafse i ručak u mjestu Metlaoui. Nastavak putovanja prema sjeveru, do Kairouana (Keruana, četvrtog svetog grada islama i duhovne prestonice Tunisa u kojoj se nalazi i veličanstvena keruanska džamija. Pauza u prodavnici tepiha, najljepšeg i najvrednijeg zanatskog proizvoda Tunisa. Kraj izleta. Povratak u hotele u ranim večernjim časovima. Izlet uključuje vodiča, transfer, noćenje u hotelu 4* (večeru i doručak), dva ručka, svi obroci su bez pića. 

Doplata za jahanje kamila i vožnju kvadovima 30 eur po osobi.

Cijena izleta po osobi 125 eur, djeca do 12 godina 75 eur, obuhvata i vožnju džipovima.