Sakriti Dodaj Sobu
 

l Gouna ljeto 2024. I First minute ponude I Egipat

EL GOUNA LJETO 2024.


El Gouna je mali raj na zemlji koji se nalazi na oko 35 kilometara sjeverno od Hurgade. Mondensko ljetovalište nastalo je prije oko 20 godina kao ideja Samiha Savirisa, vlasnika Orascom grupacije. Sastoji se od oko 20 ostrva koja su okružena lagunama i povezane mostovima. Sasvim opravdano nosi nadimak Vencija, jer svojim izledom neodoljivo podsjeća na taj legendarni italijanski grad. Dio grada čine zgrade projektovane u nubijskom stilu, dok jedan dio čine moderne vile i luksuzni hoteli. Grad se može podijeliti na tri glavne i najpoznatije oblasti, a to su sam centar grada, Trg Tamr Hena i prelijepa marina Abu Tig. Osim privatnih hotelskih plaža postoje i tri glavne gradske plaže – Mangroovi, Moods i najpoznatija i najpopularnija Zeytuna Beach. U gradu postoji jedna džamija, kao i koptska pravoslavna crkva Svete Marije i Arhanđela.

Posljednjih godina El Gouna je postala omiljeno mjesto za noćni život kako turista tako i samih Egipćana. Primjetan je i porast samog stanoništva usljed gradnje luksuznih vila i zgrada. Godine 2017. osnovan je i filmski festival koji okuplja najpoznatije ličnosti iz filmske industrije.

Posjetioci ovog predivnog gradića mogu uživati i u brojnim barovima, restoranima, suvenirnicama, velikim izborom sportova na vodi, poput kite surfinga, ronjenja, snorklinga i odlaska na neke od izleta poput noćenja u pustinji, jeep safarija, krstarenja brodom i sl.

Grad kao ovakav uveo je jedan potpuno novi moderni duh na Bliski istok, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


izletiatina1.jpg

turskasina.jpg

sina-egipat.jpg