USLOVI ULASKA DRŽAVLJANA BOSNE I HERCEGOVINE U TURSKU


U sakladu sa zvaničnom informacijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske obavještavamo državljane Bosne i Hercegovine o novim važećim pravilima prilikom ulaska u Republiku Tursku (cestovi ili zračni prelazi) iz Bosne i Hercegovine.

U Republiku Tursku mogu ući državljani Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju neki od navedenih uslova:

-ako su revakcinisani minimalno 14 dana prije ulaska u Tursku, uz prikazivanje potvrde o vakcinaciji prevedenu na engleski jezik; Ukoliko su putnici vakcinisani sa nekom od vakcina koja  ne zahtjeva revakcinaciju, pribaviti potvrdu ljekara ili nadležne zdravstvene institucije prevedenu na engleski jezik.

-ukoliko su prebolili virus korona (SARS-CoV-2/ coronavirus disease / COVID-19) u poslednjih 6 mjeseci, uz prikazivanje zvaničnog dokumenta zdravstvene ustanove, preveden na engleski jezik;

-prikazivanje negativnog nalaza PCR testa urađenog najkasnije 72 sata prije leta, prevedenog na engleski jezik;

-prikazivanje negativnog nalaza brzog antigenskog testa, urađenog najkasnije 48 sati prije leta, preveden na engleski jezik; Test rađen metodom SD Biosensor INC, Roche, STANDARD Q COVID-19 Ag Test koji je priznat kao validan za Tursku.
Labaratorija Aqua Lab iz Banja Luke, sa kojom imamo potpisan ugovor o saradnji, nudi povoljnije uslove testiranja za naše putnike koji putuju u Tursku. Više informacija o testiranju možete dobiti na broj telefona labaratorije 051 21 21 21. https://aqualab.ba/banja-luka/

Kao neophodan uslov za ulazak u Tursku je potreban i HES KOD koji se dobija nakon popunjavanja formulara na stranici Ministarstva zdravlja Turske. U roku od 72 sata prije dolaska u Tursku neophodno se elektronski registrovati putem sljedećeg linka: https://register.health.gov.tr  Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.
Uputstvo za popunjavanje HES koda možete pogledati na linku:
https://www.kontiki.ba/bs/pages/uputstvo-za-popunjavanje-hes-koda

Putno zdravstveno osiguranje sa uključenim rizikom od COVID-19 je OBAVEZNO za sve naše putnike. Sve informacije u vezi važećeg putno zdravstvenog osiguranja u Turskoj možete dobiti u našoj agenciji.

SVA NAVEDENA PRAVILA ODNOSE SE ISKLJUČIVO NA DRŽAVLJANE BOSNE I HERCEGOVINE.

Strani državljani ili domaći državljani koji posjeduju putne isprave drugih zemalja dužni su sami da se upoznaju sa propisima u vezi putovanja ( vizni ili carinski režim, zdravstveni propisi, osiguranje i sl. )

Svim putnicima koji posjeduju dvojno državljanstvo  PREPORUČUJEMO da putuju sa putnom ispravom (pasoš) Bosne i Hercegovine, jer su strani državljani u obavezi da po ulasku u BiH prikažu negativan PCR test (ne stariji od 48 sati) ako dolaze iz države čije državljanstvo ne posjeduju (u ovom slučaju Turske), osim ako se ne nalaze u tranzitu kroz BiH. Uključujući i državljane Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 

SREĆAN PUT!

 

Vaš Kontiki Travel…